De eerste geldloze stad ter wereld gedijt op een 'geschenkeconomie'

De 2800 inwoners van Auroville, India, floreren al 50 jaar zonder geld, religie of regering.

Auroville – ook wel bekend als de “Stad van de Dageraad” – is een internationale stad in Zuid-India, opgericht in 1968. Momenteel heeft het 2.800 inwoners uit 54 landen en kan het uitgroeien tot 50.000 inwoners.

Auroville is een “collectief experiment in menselijke eenheid” gebaseerd op het wereldbeeld van de Indiase yogi Sri Aurobindo . Het idee is dat als mensen uit alle culturen en kasten kunnen leren van elkaar te houden in Auroville, de rest van de wereld dit voorbeeld kan volgen.

De township is tot stand gekomen met steun van de Indiase regering, UNESCO en weldoeners over de hele wereld, maar wordt in de loop van de tijd steeds meer zelfvoorzienend.

De economie

Hoewel de regering van India de Auroville Foundation bezit en beheert, financiert zij slechts een klein deel van het budget van de stad. Het Centrale Fonds van Auroville wordt voornamelijk geleverd door de commerciële eenheden van Auroville, gevolgd door particuliere schenkingen.

Producten die door Auroville aan de buitenwereld worden verkocht, zijn onder meer bureau-accessoires , kaarsen en wierook, gezondheidsvoedsel en medicijnen, kleding, lichaamsverzorgingsproducten, sieraden en houten speelgoed.

Er is een grote verscheidenheid aan “beroepen” beschikbaar voor Auroville-burgers in bebossing, biologische landbouw, onderwijsonderzoek, gezondheidszorg (een mix van oosterse en westerse geneeskunde), passende technologieontwikkeling , dorpsontwikkeling, stadsplanning, culturele programma’s en toerisme.

Maar in Auroville wordt “werk” niet gedaan tegen betaling, en is er geen individueel eigendom van grond, woningen of bedrijven. Iedereen krijgt een basisonderhoud, of ze nu voor een van de commerciële eenheden werken, gemeenschapsdienst doen of niet kunnen werken.

Als ze naar de winkel gaan, nemen ze wat ze nodig hebben, vertellen ze de winkelbediende hun rekeningnummer en dat wordt van het Centraal Fonds afgetrokken.

Het is een economie die is ontworpen om de mensheid te dienen, in plaats van andersom, zeggen Aurovillianen.

“We geven ons werk en we krijgen wat we nodig hebben”, zegt burger Jean-Yves Lung in de onderstaande documentaire. “Het is heel simpel. Als u uw werk geeft en u geeft het graag, dan heeft u geen geld nodig om de kwaliteit van uw schenking te beoordelen. We kunnen nog steeds productief, creatief en innovatief zijn, en wat er gebeurt, is dat mensen ontdekken dat ze zich beter voelen. We nemen wat we nodig hebben en dat is alles. “

“Mensen houden tot op zekere hoogte hun eigen geld”, voegt hij eraan toe, “maar het gevoel van ‘van mij, van mij, van mij, ik ben de eigenaar’ – dat zou moeten verdwijnen.”

“We moeten leren om meer betekenis en minder objecten te produceren om een overvloedig leven te leiden”, vervolgde Lung.

“In de huidige maatschappij ben je niet vrij om dat te kiezen. Je moet werken. Je moet huur, belastingen en zo veel betalen. Als je alleen maar je brood moet verdienen om te overleven, kan er geen onderwijs plaatsvinden. Je moet jezelf opofferen om inzetbaar te zijn. Je moet jouw proces van zelfontdekking en zelfperfectie opofferen om in de grote machine te passen die je onderhoudt. “

Zelfontdekking en educatie

In Auroville gaat onderwijs over “de ontdekking van wie je werkelijk bent achter je sociale, morele, nationale, culturele en religieuze identiteit”, zegt Auroville-docent Deepti Tewari. “Dit zijn allemaal patina’s die aan de uiterlijke natuur worden toegevoegd. Het ware zelf is vrij, uitgestrekt, alwetend. “

“De wens is dat de kinderen opgroeien zonder het contact met hun ware zelf te verliezen.”

Echte opvoeding, zegt Tewari, is een ontvouwing en onthulling van wat er al in het kind aanwezig is.

In tegenstelling tot het moderne onderwijs, dat ze een uitvinding van het industriële tijdperk noemt, is het niet nodig om de kinderen van Auroville te kneden. “Ze openen zich in vreugde, net zoals bloemen zich openen voor de zon.”

Een levend laboratorium

Auroville is zeker niet perfect. Het is geen utopie. In onderstaande speelfilm hoor je verhalen over strijd, hartzeer, teleurstelling en hoop. Maar Aurovillianen hebben een gemeenschappelijke droom – dat ze door al hun fouten en mislukkingen een betere manier zullen vinden.

“Auroville is een plek waar deze nieuwe manier van leven wordt uitgewerkt; het is een centrum van versnelde evolutie, waar de mensheid moet beginnen de wereld te veranderen door de kracht van de innerlijke geest. ” ~ Mira Alafassa, “The Mother” van Auroville.

Samenlevingzondergeld is een initiatief van Samen zijn wij 1

grrappig 10-13