Geld was ooit een ruilmiddel

Geld is ooit in het leven geroepen om ruilhandel te vereenvoudigen. Daar was op zich niets mis mee. De problemen werden gecreëerd op het moment dat rente ontdekt werd.

Rente is namelijk geld dat niet bestaat!

Om rente te kunnen betalen moet geld gemaakt worden. Als geld gemaakt wordt houdt dat automatisch in, dat het bestaande geld minder waard wordt. Er moet dan een grotere inspanning geleverd worden om aan voldoende geld te komen. Dit is de welbekende “ratrace” en leidt op termijn tot stress. Doodsoorzaak nummer 1!

 

 

Voorbeeld

Ter verduidelijking het volgende voorbeeld.
Stel je hebt helemaal geen geld meer en vraagt aan een vriend om 100 euro te lenen. De vriend stemt er mee in op voorwaarde dat je na een jaar 10% rente betaald. Je vergeet even alle randzaken, en stopt deze 100 euro in een schoenendoos, welke je onder je bed bewaard.

Na een jaar wil je die vriend de 100 euro terugbetalen, je pakt de schoenendoos onder je bed vandaan en opent deze.
Ben je dan verbaasd om in de schoenendoos 100 euro aan te treffen? Ik denk het niet.

Maar je moet 100 euro en 10 euro (10% rente) terugbetalen. Dus je komt 10 euro tekort, en hebt nog steeds geen geld. Dit houdt in dat je bij een ander nu 10 euro moet lenen, om je eerste lening af te betalen. Over de 10 euro, mag je vervolgens wederom rente betalen.

Waar gaat het nu fout?

 

Goederen

Om goederen te produceren zijn 2 elementen noodzakelijk. Grondstof(fen) en arbeid.
Grondstoffen kosten per definitie niets. Zij komen uit de bodem of groeien aan planten en bomen. Arbeid kan eveneens niets kosten. Want dat is ook altijd aanwezig. Mits men de beschikking heeft over voedsel. Bij voorkeur van deugdelijke kwaliteit.

Deze constatering heeft tot gevolg dat geproduceerde goederen (en diensten) kosteloos kunnen zijn, als voedsel, kleding en huisvesting gegarandeerd zijn. Tel hierbij de beschikking tot vrije energie bij op, en de mens kan leven in een PARADIJS!

Samenlevingzondergeld is een initiatief van Samen zijn wij 1

grrappig 10-13